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CHAPTER 3 
 

ELECTION OF COUNTY OFFICIALS AND 
REPLACEMENTS 

 
Latest Revision 

November, 2002 

 

3.01 TERMS 

 

All county elected officials are elected to four-year terms in even numbered years.  All 
county elected officials are elected in the presidential election year, except for one 
county commissioner and the auditor, who are elected in the gubernatorial election 
year.  All individuals who are elected take office at various times during the following 
year, as shown on Table 3-1 at the end of this Chapter. 

 

3.02 QUALIFICATIONS 

 

A basic criteria for qualification to a county elected office is contained in the Ohio 
Constitution.  Article XV, Section 4 requires a person to qualify as a voter.  The 
qualifications for voting are as follows (ORC 3503.01, 3503.07): 

 

1. Will be 18 years of age or older at the next November election. 

 

2. Must have been a resident of Ohio for 30 days, immediately preceding the 
election. 

 
3. Must be a resident of the county. 

 
4. Must be registered to vote 30 days before the election. 
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5. Must be a citizen of the United States. 

 

Section 3.11 of the ORC states that, "No person shall hold at the same time by 
appointment or election more than one of the following offices:  sheriff, county auditor, 
county treasurer, clerk of court of common pleas, county recorder, prosecuting attorney, 
and probate judge."   

  

Offices also are considered incompatible when one is subordinate to, or in any way a 
check upon the other, or when it is physically impossible for one person to discharge the 
duties of both (Allison v Baynes 115 NE 2d 62). In addition to those two factors, five 
other questions should be asked to determine whether two offices are incompatible. 
Those additional questions are: 1) Is either of the positions defined as classified 
employment under ORC Section 124.57?; 2) Do the empowering statutes of either 
position outside employment?; 3) Is there a conflict of interest between the two 
positions?; 4) Are there any local charter provisions or ordinances that limit 
employment?; and 5) Is there any applicable federal state, or local rule or regulation that 
is applicable? (OAG 79-111). 

 

In addition, Section 3.15 of the ORC requires any county official, whether elected or 
appointed, to be a resident of the county, for the entire duration of his or her term (OAG 
90-070). The term “resident” has been subject to interpretation through a number of 
court cases, but the general rule to follow is this: “the residence of a person is the place 
in which the person has fixed his or her habitat with any present intention of removing 
therefrom, and to which, whenever the person is absent, he or she has the intention of 
returning.” 

 

If an elected official moves his or her residency outside of the county the office is 
forfeited.  Certain elected officials, including the engineer, sheriff, prosecutor, and 
coroner have additional eligibility requirements as shown in Table 3-2 at the end of this 
Chapter. 

 

3.03 OPTION FOR FULL-TIME OFFICIALS 

 

While most county elected officials consider themselves full-time officials, Ohio law 
specifically authorizes three officials to specifically declare this status before the 
commencement of a term in office.  The full-time option is applicable to all county 
engineers and for certain county prosecutors and coroners. 

 

To qualify as full-time, these officials must not practice their chosen professions during 
their terms of office.  A full-time county prosecutor, for example, must not have a private 
practice of law.  Likewise, a full-time county coroners must not have a private medical 
practice and a full-time engineer may not practice engineering.  If these officials choose 
to be full-time, they receive more compensation than if they do not exercise this option.  
Further information on full-time  options for these officials may be found in Chapter 72. 
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3.04 NOMINATING PETITIONS AND FILING FEES 

 

In order to be placed on the ballot at the primary election as a candidate for election to a 
county office, the candidate must file a declaration of candidacy and petition and pay 
the required fee (ORC 3513.04). 

 

The petition must be signed by not less than 50 qualified voters who are members of 
the same political party of which the candidate is a member, and who are residents of 
the county.  The petition should not contain more than 150 signatures. However, a 
petition containing more than that number will not be declared invalid for that reason. 
The petition is filed with the county board of elections not later than four p.m. of the 75th 
day before the primary election (ORC 3513.05).   

Each candidate for county commissioner who runs for election in a year when another 
commissioner also is running for election, must designate the commencing date of the 
term of office (ORC 3513.08). 

  

Section 3513.257 of the Revised Code provides that independent candidates must file 
their petition with the county board of elections no later than four p.m. the day before the 
day of the primary election.  In a county where fewer than 5,000 voters voted for 
governor at the next preceding election, the independent candidate nominating petition 
must contain no fewer than 25 qualified signatures, or a number of qualified signatures 
equal to at least five percent of the vote, if this number is less than 25.  If more than 
5,000 people voted for governor, then the nominating petition shall contain at least one 
percent of those voters. 

   

The filing fees for candidates for county offices, which are paid at the time of filing the 
petition, are $50 as required under ORC 3513.10 (A) and a second fee of $30 as 
required under ORC 3513.10 (B), for a total of $80. These fees are deposited by the 
county board of elections in the county general fund and are not refundable under any 
circumstances. A candidate’s filing fee may be paid by the candidate’s campaign 
committee from the campaign fund. (Ohio Administrative Code 111-5-01). 

 

Section 3513.041 of the Revised Code provides that a person may file a declaration of 
intent to become a write-in candidate at the county board of elections no later than four 
p.m. 40 days before either a primary or general election.  A write-in space is left on all 
ballots, but write-in votes are not counted unless the declaration is filed. 

 

3.05 CAMPAIGN FINANCE/FINANCIAL DISCLOSURE 

 

County candidates and officers need to be aware that there are many laws relating to 
campaign finance and financial disclosure.  These subjects are covered in detail in 
Chapters 125, Ethics and 126, Campaign Finance of this Handbook.  County 
candidates and officers must file financial disclosure statements annually with the Ohio 
Ethics Commission.  Campaign finance and campaign practices laws are administered 
by the Secretary of State, and the Ohio Elections Commission issues advisory opinions 
and investigates complaints. 
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3.06 COMPENSATION 

 

Compensation for all county elected officials varies with the population of the county 
and is discussed in detail in Chapter 72. 

 

3.07 BONDS AND OATHS 

 

Before taking office, at the beginning of each term, elected officials must take the oath 
of office and give bonds for the faithful discharge of official duties. All deputies and 
clerks of elected officials also must take an oath of office but are not required to give 
bonds. The cost of the bond is paid for from the county general fund.  ORC Section 
309.11requires the prosecuting attorney, to prepare, inspect and certify all bonds, 
except his or her own bond, which is to be prepared, inspected and certified by the 
probate judge.   

 

The oath of office is to support the Constitution of the United States, the Constitution of 
the State of Ohio, and a pledge to faithfully discharge the duties of the office (ORC 
Section 3.23).  Since religious beliefs may prevent some persons from taking an oath, a 
person may affirm support to the Constitution and laws (ORC Section 3.01).  The oath 
of a judge is also to administer justice without respect to persons and faithfully and 
impartially to discharge and perform all duties incumbent upon the judge to the best of 
his or her ability and understanding.  The oath may be administered by the following 
persons: 

 

1. Any person holding elected office if the person is elected to office within the 
geographic limits of the elected officer’s constituency, 

 

2. Any member of the General Assembly, or 

 
3. A judge of any court established by the Constitution: or 

 
4. Any notary public commissioned by the state of Ohio. 

 

A person taking an oath must sign his or her signature under the oath, and a person 
administering an oath must sign his or her signature, title, date, and affix his or her seal, 
if one exists (ORC 3.24). 

 

Failure to give bond is deemed refusal to accept office (ORC 3.30). The office is then 
deemed to be vacant.  Chapter 7 includes more detailed information on elected official 
bonds including the required amount, the purpose of the bond, depositories for bonds, 
and other requirements of bonds for all county elected officials and for certain other 
court officials. 
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3.08 VACANCIES 

 

If the office of any county elected official becomes vacant, it is generally filled by the 
county central committee of the party of the departing official.  If the vacancy occurs 
more than 40 days before the next general election for state and county offices, a 
successor is elected for the unexpired term unless the term expires within one year after 
the election.  In either event, the vacancy is filled in the  manner detailed later, and the 
appointee holds office until a successor is elected and qualified. 

 

Whenever a county officer fails to perform the duties of his office for 90 consecutive 
days the office is deemed vacant, except in the case of sickness or injury where special 
procedures apply. 

 

3.09 VACANCIES RESULTING FROM SICKNESS OR INJURY 

 

While the general rule is that an office becomes vacant if an elected official fails to 
perform the duties of the office for 90 consecutive days, the following special provisions 
apply in the case of sickness or injury: 

 

1. Whenever a county officer is absent because of sickness or injury a physician's 
certificate of the sickness or injury shall be filed with the county commissioners.  
If the certificate is not filed within 10 days after expiration of the 90 consecutive 
day period, the office shall be deemed vacant. 

              

2. Whenever a county officer files a physician's statement in the manner described 
above, but continues to be absent for an additional 30 days commencing 
immediately after the last day when the certificate may be filed, the office shall be 
deemed vacant (ORC 305.03). 

 

If at any time two county commissioners in a single county are absent and have filed a 
physician’s certificate the county coroner, in addition to serving in that office, shall serve 
as county commissioner until at least one of the absent commissioners returns to office 
or until the office of at least one of the commissioners is deemed vacant under ORC 
Section 305.03 and the vacancy is filled. If the coroner so requests, he or she must be 
paid a per diem rate for his or her service as a commissioner. 

 

While a coroner is serving as a commissioner he or she shall be considered an acting 
county commissioner and shall perform the duties of the office until at least one of the 
absent commissioners return or until the office is deemed vacant. A coroner serving as 
an acting commissioner must give a new bond in the same amount as provided in ORC 
Section 305.04 and must take an oath of office as provided in ORC Sections 3.22 and 
3.23. 

 

A coroner’s service as an acting county commissioner does not constitute the holding of 
an incompatible office. 
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3.10 APPOINTMENTS - ORC 305.02 (A) and (B) 

 

If a vacancy occurs in the office of any county elected official, for any cause, the county 
central committee of the political party with which the last occupant of the office was 
affiliated appoints a person to hold the office and to perform the duties thereof until a 
successor is elected and is qualified. However, if such a vacancy occurs because of the 
death, resignation, or inability to take the office of an officer-elect whose term has not 
yet begun, an appointment to take such office at the beginning of the term shall be 
made by the central committee of the political party with which such officer-elect was 
affiliated. 

 

3.11 MEETING OF CENTRAL COMMITTEE - ORC 305.02 (C) 

 

Not less than five nor more than 45 days after a vacancy occurs, the county central 
committee must meet to make an appointment.  Not less than four days before the date 
of such meeting, the chairman or secretary of such central committee must send by first 
class mail to every member of the committee a written notice stating the time, place, 
and purpose of the meeting.  A majority of the members present may make the 
appointment.   

 

The Attorney General has ruled that the county central committee is a public body 
subject to ORC Section 121.22,  the "Sunshine Law. "  A meeting of the central 
committee to make an appointment of a person to fill a vacancy in a county office is a 
“meeting” subject to the Sunshine Law, even if less than a majority of the full committee 
are present. However, the central committee may go into executive session to discuss 
the candidates and may take a secret ballot vote in public when selecting the person to 
fill the vacancy (ORC 305.13).  Central committee meetings related solely to internal 
party affairs are not, however, public meetings ,are not required to be open to the public 
under the Sunshine Law. 

 

If the last occupant of the office or the officer-elect was elected as an independent 
candidate, the remaining two commissioners and prosecuting attorney make the 
appointment, except in cases where a commissioner elected as an independent is being 
replaced. In that situation, the two remaining commissioners and the prosecuting 
attorney make the appointment. 

 

3.12 CERTIFICATION OF APPOINTMENT 

 

After an appointment has been made by the proper appointing authority, it must be 
certified to the county board of elections, and to the Secretary of State. The persons so 
appointed and certified are entitled to all remuneration provided by law for the office, 
and the new official is entitled to the salary as effective upon the appointment date, 
irrespective of the salary received by the former official (OAG 81-040). 
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3.13 ACTING OFFICERS - 305.02 (F) 

 

The board of county commissioners may appoint a person as an acting officer for any of 
the following county offices: county commissioner, prosecuting attorney, county auditor, 
county treasurer, clerk of the court of common pleas, sheriff, county recorder, county 
engineer, or coroner. The acting officer then performs the duties until the new officer 
qualifies and takes office. 
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TABLE 3-1 

 

COUNTY ELECTED OFFICIALS - TERMS OF OFFICE 

  
 
 OFFICIAL 

 
 ORC SECTION 

 
COMMENCEMENT OF TERM 

 
Gubernatorial year county commissioner 

 
  305.01(A) 

 
January 1st 

 
Presidential year county commissioner 

 
  305.01(B) 

 
January 2nd 

 
Presidential year county commissioner 

 
  305.01(B) 

 
January 3rd 

 
Prosecuting attorney 

 
309.01 

 
1st Monday in January 

 
County sheriff 

 
311.01 

 
1st Monday in January 

 
County coroner 

 
313.01 

 
1st Monday in January 

 
County engineer 

 
315.01 

 
1st Monday in January 

 
County recorder 

 
317.01 

 
1st Monday in January 

 
County auditor 

 
319.01 

 
2nd Monday in March 

 
County treasurer 

 
321.01 

 
1st Monday in September 

 
County clerk of courts 

 
2303.01 

 
1st Monday in January 

 
Common pleas judge 

 
2301.02 

 
Various, as per ORC 2301.02 

 
Probate judge 

 
2101.02 

 
February 9th 

 
County court judge 

 
1907.13 

 
1st day of January after election 

 
Municipal court judge 

 
1901.07 

 
*See notes below 

 
Municipal Clerk of Courts 

 
1901.31 

 
1st day of January after election 

 

*(a) If one judge is elected in one year: 1st day of January after election 
*(b) Where two or more judges are elected in one year: successive days beginning 1st 
of January after election. The numerous exceptions to this rule are listed on an 
individual-county basis in ORC 1901.08  
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TABLE 3-2 
 

SPECIAL QUALIFICATIONS FOR SELECTED ELECTED OFFICIALS 
 

 
 OFFICIAL 

 
 QUALIFICATIONS 

 
 ORC SECTION 

 
Prosecutor 

 
An attorney licensed to practice in Ohio. 
 
May not be a member of general assembly or be a mayor. 

 
 309.02 

 
Coroner 

 
A physician in good standing licensed to practice in Ohio 
for two years immediately prior to election or appointment. 

 
 313.02 

 
Sheriff 

 
Resident of the county for at least one year immediately 
prior to qualification date. 
 
Qualifies as an elector as specified in ORC 3505.01 and 
has complied with election laws. 
 
High school diploma or equivalent. 
 
Has not been convicted or pleaded guilty to a felony, any 
offense of moral turpitude, or a first degree misdemeanor in 
Ohio or offenses in other states equivalent thereto. 
 
Has been fingerprinted and been subject to local, state and 
national search of fingerprint files to disclose any criminal 
record. 
 
Has prepared a complete history of places of residence, 
employment and employers during the immediate last six 
years. 
 
Has held, within the last three years, a valid certificate of 
training as a law enforcement officer compensated with 
government funds. 
 
Has at least five years of full time law enforcement 
experience and at least two years of supervisory 
experience.  In place of the two years of supervisory 
experience, two years of post secondary education may be 
substituted. 
 
Has completed at least two weeks of initial training after 
election but before assuming office. 

 
 311.01 

 
Engineer 

 
A registered professional engineer licensed to practice in 
Ohio. 
 
A registered surveyor licensed to practice in Ohio. 
 
No county clerk of courts, sheriff, treasurer, or recorder is 
eligible to hold the office of engineer. 

 
 315.02 

 


